ترکیبات آنتی باکتریال-سودمند یا زیانبار؟

شوینده ها و ضدعفونی کننده های  آنتی باکتریال می‎توانند برای سلامتی و محیط زیست خطرناک باشد. بسیاری از مصرف کنندگان این قبیل محصولات بی آنکه خود بدانند از عوارض آلرژیک  این مواد به زحمت می افتند ، تماس مواد آنتی باکتریال با پوست ، فلور  (Normal Flora of Skin) طبیعی پوست را به هم ریخته و  باکتری‌هایی که در سطح پوست زندگی می‌کنند و هم زیستان  طبیعی و  گاه مفید برای بدن ما هستند  را نیز  از بین می برد.

بر همین پایه در دهه های اخیر از سوی نهاد ها و انجمن های (NGO) گوناگون  هوادار محیط زیست فشارهای زیادی بر سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) آورده شده تا ماده ی تری کلوزان(triclosan)  را به فهرست مواد ممنوع بیافزاید.  تریکلوزان همان ماده ای است که در   تمام فرآورده هایی که ویژگی  آنتی باکتریال دارند و حتی برخی  خمیردندان‎ها بکار می رود.

فرمول گسترده تریکلوزان

نخستین باری که برچسب آنتی باکتریال (یا همان شوینده های ضدباکتری) روی یک بطری به چشم تان آمد چه برداشتی داشتید ؟

“شوینده های بدون این ویژگی به اندازه ی نیاز پاک کننده نیستند و باکتری ها را روی پوستمان جا می گذارند تا بیمار شویم”!! بزبان ساده این چیزی است که به ذهن همه ما رسیده است.

خرید بیشتر از فرآورده های بهداشتی آنتی باکتریال که هدف و خوشایند سازندگان این مواد است نتیجه ی چنین برداشتی است که دور از ذهن هم نیست. و خریدار و مصرف کننده ی شوینده ی آنتی باکتریال نیز دیگر کمترین هراسی از باکتری ها و میکروارگانیسم های پیرامونش ندارد! بی آنکه بداند این مواد می توانند سبب جهش های ژنتیکی در پیکر باکتری ها شوند و آنها را مقاوم تر و مستحکم تر از پیش کنند .

هم اکنون گفتگو ها و پژوهش ها پیرامون این قبیل ترکیبات و فرآورده ها نزد کنش گران محیط زیست و هم چنین سازمان غذا و داروی آمریکا برپاست. چرا که برغم تبلیغات شرکت های سازنده، هر چه بیشتر می‎گذرد،پژوهشگران بیشتری بکار بستن این ماده را به پرسش و چالش می کشند. باید بدانید اکنون در بدن ۷۵ درصد آمریکایی ها می توان تریکلوزان را یافت. این ماده به راحتی در بدن انسان منتشر می شود و راه خود را به ادرار، خون و حتی شیر مادر باز می کند.

استفاده از شوینده‌های حاوی مواد آنتی باکتریال میتواند موجب ناباروری شود!

تریکلوزان، در برخورد با ارگانیسم زنده نتایج و عوارض پیچیده‎ ای به بار می‎آورد. از یک سو در کار هورمون‎های بدن انسان اختلال ایجاد می‎کند و از سوی دیگر ویژگی‎هایی شبیه استروژن، هورمون تولید مثل دارد و در بررسی های آزمایشگاهی ارتباطی میان حضور این ماده در بدن انسان و بروز آسیب‎های تولیدمثل و دوران رشد دیده شده است. آسیب تیروئیدی، آسیب مغزی طی دوره حیاتی رشد، کیفیت بسیار پایین اسپرم و نیز مشکلات یادگیری و حافظه. اینها برخی عوارض هستند که تریکلوزان در بروز آنها نقش دارد. دانشمندان شواهدی به دست آورده اند که نشان می‎دهد تریکلوزان همچنین سبب بروز حساسیت و آلرژی می شود و می‎تواند عامل ضعف عملکرد ماهیچه ای به شمار رود.

جایگزین سالم برای  آنتی باکتریال ها ؟

تریکلوزان برای جلوگیری از میکروبی شدن و ماندگاری بیشتر به مواد شوینده افزوده میشود، درحالیکه ساخت دقیق و اصولی، فرمولاسیون درست و بروز بطور خودکار این مهم را سبب می شود.

سازندگان این شوینده ها برای جلوگیری از ماندن بوی نامطبوع پس از شستشو سّم تریکلوزان را بکار می برند

فرمولاسیون بسیار دقیق شوینده های #ایکومویست بر پایه ی مواد طبیعی و گیاهی است و با بهره مندی از تکنولوژی های بروز، بکار بستن مواد سمی همچون تریکلوزان را نیاز ندارد و افراد آلرژیک و کودکان  بدون هیچ عوارضی می توانند از این محصولات این برند محیط زیستی بهره مند شوند.

خرید شوینده های ایکومویست

بیشتر در این باره بخوانید.

2 thoughts on “ترکیبات آنتی باکتریال-سودمند یا زیانبار؟

دیدگاهتان را بنویسید